zondag 8 augustus 2010

Slotviering Gay Pride groot succes

Driehonderd mensen bezochten zondag de kerkdienst ter afsluiting van de Amsterdam Gay Pride. Het was een ontroerende viering in de Keizersgrachtkerk. Arie Boomsma deed de schriftlezing, Stephan Sanders, Leoni Jansen, Izaline Calister en een koor zongen. Onno Krijn bespeelde de vleugel.

De toon werd gezet door een krachtig kyriëgebed van Hantie Kotzé. In haar Zuid-Afrikaanse tongval bad ze voor homo's wereldwijd in de verdrukking, mannen en vrouwen geconfronteerd met uitsluiting en lijfelijke bedreiging. 'Wij blijven hardnekkige klanken van homofobie horen, zelfs in ons eigen Mokum'. Haar ingehouden boosheid was voelbaar. Ruard Ganzevoort ging in zijn preek naar aanleiding van Psalm 23 ook in op de positie van homo's en lesbo's wereldwijd. In Amsterdam kunnen we feestvieren, zei hij. Het is bijna als in Psalm 23: een feestmaal na een lange en donkere tijd, onze beker stroomt over van de rosé. Maar Psalm 23 spreekt wel van 'een feestmaal voor de ogen van mijn vijanden'. Ook die vergelijking gaat op. Ganzevoort: 'Zelfs als er gefeest wordt, dan is dat recht voor de ogen van wie homo's en lesbo's het leven of hun plek in de kerk en de wereld betwisten.' Volgens Ganzevoort is Psalm 23 een eschatologisch lied, met zijn 'mij ontbreekt niets' en 'ik vrees geen kwaad'. Toch is die toekomst ook al begonnen - in Jezus Christus, de Goede Herder, die zijn leven inzet voor zijn schapen. De zinsnede 'ik heb nog andere schapen, die niet van deze kudde zijn' (ook uit Johannes' pericoop over de Goede Herder), kreeg bijzondere lading. Wie er bij hoort en wie niet, dat ligt bij Jezus vaak anders dan je zou denken. Of in de woorden van Ganzevoort: 'De boodschap van Jezus Christus is queer'.

Heel aangrijpend was het duet van Leoni Jansen en Izaline Calister (zie onder). Ik was betrokken bij het aansluitend ritueel waarbij mensen konden vragen om gebed, handoplegging of kort gesprek met een predikant. Dat moment was geladen, intiem en emotioneel. In de kerk zat een bonte mengeling van vroom en vrolijk, oud en jong, binnen- en buitenkerkelijk, evangelicaal, orthodox, vrijzinnig, liturgisch en alles daartussen. Een dienst zoals je die graag ziet, een dienst kortom om vrolijk van te worden en trots op te zijn.

De Gay Pride Kerkdienst is georganiseerd door de Protestantse Kerk Amsterdam en het Landelijk KoördinatiePunt groepen kerk en homoseksualiteit.


Klik hier voor het verslag van het ANP

Klik hier voor een interview met Hantie Kotzé, ook van het ANP

Klik hier voor de toespraak van Ruard Ganzevoort

Beluister hier het radio-item dat Radio+TV Noord-Holland over de dienst uitzond

Beluister hieronder nog een keer het ontroerende 'Omhels me dan', dat Leoni Jansen en Izaline Calister zongen.


Geen opmerkingen: