donderdag 23 september 2010

'De Preek van de Leek 2010'

Jeroen Zijlstra, Nebahat Albayrak, Ernst Veen, Erik van Muiswinkel en Alexander Rinnooy Kan werken mee aan 'De Preek van de Leek 2010'. Dat worden weer vijf bijzondere middagen in de Amsterdamse Singelkerk.

Zondag 31 oktober:
Jeroen Zijlstra

Zijlstra is zanger, tekstschrijver, componist en trompettist. Geboren op Wieringen werkte hij lange tijd als Noordzee-visser. Tot hij zich in Amsterdam inschreef voor het conservatorium om jazz te maken. Hij richtte de band Zijlstra op en toert met zijn programma’s langs theaters en festivals. In 2002 won Zijlstra de Annie M.G. Schmidt-prijs voor het lied Durgerdam slaapt.

Zondag 7 november:
Nebahat Albayrak

Nebahat Albayrak is lid van de Tweede Kamerfractie van de PvdA en was van 2007 tot 2010 Staatssecretaris van Justitie. Ze werd geboren in Şarkışla, Turkije, en groeide op in Rotterdam-Zuid. Ze studeerde internationaal recht in Leiden, Parijs en Ankara en werkte achtereenvolgens op het Landelijk Bureau Racismebestrijding en op het Ministerie van Binnenlandse Zaken voordat ze in 1998 de politiek in ging. Zowel in 2006 als in 2010 stond zij op nummer 2 van de PvdA-kandidatenlijst voor de Tweede Kamer. Albayrak omschrijft zichzelf als 'seculiere moslim'.

Zondag 14 november: Ernst Veen
Ernst Veen is directeur van de stichting De Nieuwe Kerk en van museum Hermitage Amsterdam. Veen groeide op in de pastorie in Beekbergen. Hij koos zelf niet voor theologie, maar ging naar de Sociale Akademie in Amsterdam. Sinds 1981 is hij directeur van de stichting De Nieuwe Kerk waarmee hij spraakmakende exposities organiseerde. In 1998 lanceerde hij het idee om in Amsterdam een dependance van de Hermitage in Sint Petersburg te openen. Veen was de drijvende kracht achter de verbouwing van de Amstelhof en de opening van het museum in 2009. Voor zijn verdiensten kreeg Veen de Gouden Penning van de stad Amsterdam en de Russische Orde van Vriendschap.


Zondag 21 november:
Erik van Muiswinkel

Erik van Muiswinkel is cabaretier, acteur en televisiepresentator. Van Muiswinkel is geboren in Eemnes, studeerde Nederlands in Amsterdam, en begon in die periode met de cabaretgroep Zak en As, waarmee hij in 1985 het Leids Cabaret Festival won. Van Muiswinkel werkte mee aan televisieprogramma's als Ook dat nog!, Kopspijkers en Studio Spaan en maakte vele theaterprogramma's met Diederik van Vleuten. Sinds 1998 speelt hij voor de NPS de rol van Hoofdpiet. In 2008 deed van Muiswinkel een oproep tot boycot van de Olympische Spelen in Beijing vanwege de slechte mensenrechtensituatie in China.

Zondag 28 november:
Alexander Rinnooy Kan

Alexander Rinnooy Kan is voorzitter van de Sociaal Economische Raad. Rinnooy Kan groeide op in Den Haag en studeerde wiskunde in Leiden. Hij promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam en werd hoogleraar aan de Erasmus Universiteit Rotterdam – waar hij vervolgens ook rector magnificus werd. In 1991 werd hij voorzitter van de werkgeversorganisatie VNO-NCW en van 1996 tot 2006 was Rinnooy Kan lid van de Raad van Bestuur van ING. Sinds 2006 is hij voorzitter van de Sociaal Economische Raad. De Volkskrant riep hem in 2007, 2008 en 2009 uit tot de meest invloedrijke man van het land.


klik hier voor meer informatie

meld je komst op facebook

Geen opmerkingen: